fbpx

Geschiedenis

De 32de Superbiker, een succesverhaal!

Begin jaren 80 heeft de RUMESM (Royal Union Motor Entre Sambre et Meuse) bijna alles georganiseerd op het gebied van motorsportwedstrijden met internationale faam. Maar de tijden veranderen en de Motocross des Bosseuses raakt in de vergetelheid. Het valt niet te ontkennen dat het steeds moeilijker wordt om de grote internationale kampioenen aan te trekken naar de snelheidswedstrijd Grand Trophy. Bij de RUMESM begrijpt men dat er een nieuwe wedstrijd nodig is om de uitstraling van de club te behouden.

Wanneer er een nieuwe discipline overwaait uit de Verenigde Staten, zijn Michel Fievet en Freddy Tacheny erg geïnteresseerd. Het gaat om ‘Supermoto’, waarbij rijders uit alle disciplines het tegen elkaar opnemen op een parcours dat snelheidsrace met motorcross combineert.

De beginjaren

Deze wedstrijd wordt in oktober georganiseerd, wat erg verrassend is. Toch is de herfstzon tijdens de eerste editie van de partij. De discipline staat nog in zijn kinderschoenen en er wordt gereden met motoren uit de motorcross. Die zijn voorzien van trailbanden en soms is de voorrem vervangen door een krachtiger onderdeel. Het startsein wordt gegeven terwijl de motoren draaien en in vrij staan. De rijders moeten de linkerhand op de helm houden zodat ze niet kunnen koppelen voordat de nationale vlag wordt neergehaald. Dat zorgt soms voor een heel gedoe, maar het levert wel een meeslepend spektakel op. Georges Jobé, meervoudig wereldkampioen motorcross, wint deze eerste Superbiker van Mettet voor Jean-Pol Mingels (niemand anders dan de zoon van Auguste, die op een FN Europees kampioen motorcross was geworden in de 500 cc-klasse in 1953 en 1954).

Het jaar daarop wordt de wedstrijd opnieuw georganiseerd. Het publiek breidt uit en ook het aantal deelnemers neemt toe. Het is de Fransman Laurent Pidoux die de zege behaalt. En vanaf 1989 zetten de overwinningen van de Amerikaan Broc Glover de Superbiker definitief op de kaart. Zo wordt de wedstrijd een niet te missen evenement.

De inwijding

In 1990 is het publiek massaal aanwezig op deze hoogdag van de motor, waarop naast de sportiviteiten ook allerlei andere activiteiten worden georganiseerd.
Deze mengeling van pittige races en allerhande shows trekt jong en oud aan, waardoor de Superbiker een echte familie-uitstap wordt!

Op naar de 32 ste editie

Dat was een goede zet, want dit jaar wordt de Superbiker voor de 32e keer georganiseerd. Het is door de jaren heen de grootste motorwedstrijd gebleken die in België georganiseerd wordt.

Op 19, 20 en 21 oktober 2018 wordt het Circuit Jules Tacheny opnieuw het mekka van Supermoto. Springen en driften volgen elkaar op in een hels tempo op een ultrasnelle baan die afwisselend bestaat uit “asfalt” en “Offroad”. Het wordt een non-stop spektakel, met het publiek dicht bij de actie, maar ook met adembenemende jumps & tricks uitgevoerd door de grootste freestyle- en stuntpiloten ter wereld. En laten we ook de Limbo-Biker niet vergeten, een zeer amusante animatie waaraan iedereen kan deelnemen en dewelke reeds voor de 4e keer georganiseerd wordt.
Langs de sportieve kant vinden we verschillende categorieën terug: Junior, Open, Quads en twee nieuwe categorieën: Senior en Electric. De categorie Legends rijdt opnieuw op de TM motoren, net zoals in 2017. Er worden méér dan 400 piloten verwacht in Mettet !

Voor deze 32e editie verwelkomen de organisatoren van de Superbiker u op het legendarische straatcircuit van Mettet. Deze hoogmis van de Supermoto biedt veel verrassingen voor de fans van het genre en zal alle gepassioneerden, amateurs en nieuwsgierigen makkelijk verleiden…

Palmares

Palmares Superbiker

2017 Thomas CHAREYRE (F) Lukas HÖLLBACHER (AUT) Markus CLASS (DE)
2016 Thomas CHAREYRE (F)Marc-Reiner SCHMIDT (D) Lukas HÖLLBACHER (AUT)
2015 Marc-Reiner SCHMIDT (D) Romain FEBVRE (F) Thomas CHAREYRE (F)
2014 Romain Febvre (F) Thomas CHAREYRE (F) Christian RAVAGLIA (I)
2013 Mauno HERMUNEN (SF) Thomas CHAREYRE (F) Sylvain BIDART (F)
2012 Romain FEBVRE (F) Mauno HERMUNEN (SF) Sylvain BIDART (F)
2011 Mauno HERMUNEN (SF) Sébastien TORTELLI (F) Romain FEBVRE (F)
2010 Mauno HERMUNEN (SF) Adrien CHAREYRE (F) Ivan LAZZARINI (I)
2009 Ivan LAZZARINI (I) Gérald DELEPINE (B) Andrea BARTOLINI (I)
2008 Cassidy ANDERSON (USA) Mauno HERMUNEN (SF) Mickael PICHON (F)
2007 Frédéric FIORENTINO (B) Mauno HERMUNEN (SF) Eddy SEEL (B)
2006 Frédéric FIORENTINO (B) Gilles DEJONG (B) Jean-Marc GAILLARD (B)
2005 Bernd HIEMER (D) Jerôme GIRAUDO (F) Jürgen KUNZEL (D)
2004 Frédéric FIORENTINO (B) Stéphane CHAMBON (F) Christophe BERTRAND (B)
2003  Boris CHAMBON (F) Frédéric FIORENTINO (B) Eddy SEEL (B)
2002  Frédéric FIORENTINO (B) Stéphane CHAMBON (F) Eric DELANNOY (B)
2001  Jürgen KUNZEL (D) Klaus KINIGARDNER (AUT) Stéphane CHAMBON (F)
2000  Jürgen KUNZEL (D) Thierry GODFROID (B) Eric DELANNOY (B)
1999  Eddy SEEL (B) Joel SMETS (B) Thierry GODFROID (B)
1998  Eric DELANNOY (B) Thierry GODFROID (B) David BAUDELET (B)
1997  Thierry GODFROID (B) Eric DELANNOY (B) Gilles SALVADOR (F)
1996  Stéphane CHAMBON (F) Boris CHAMBON (F) William RUBIO (F)
1995  Stéphane CHAMBON (F) Boris CHAMBON (F) Thierry GODFROID (B)
1994  Thierry GODFROID (B) Georges JOBE (B) Stéphane CHAMBON (F)
1993  Stéphane CHAMBON (F) William RUBIO (F) Gilles SALVADOR (F)
1992  Stéphane CHAMBON (F) Laurent PIDOUX (F) William RUBIO (F)
1991  Billy LILES (USA) Laurent PIDOUX (F) Stéphane CHAMBON (F)
1990  Stéphane CHAMBON (F) Laurent PIDOUX (F) Gilles SALVADOR (F)
1989  Broc GLOVER (USA) Jean-Marc BLANCHY (B) Eric DELANNOY (B)
1988  Laurent PIDOUX (F) Eric DELANNOY (B) Georges JOBE (B)
1987  Georges JOBE (B) Jean-Pol MINGELS (F) Patrick REGIMONT (B)

Meer resultaten

Palmares Starbiker

2017  Xavier SIMEON (B) Ruben XAUS (ES) Loris CRESSON (B)
2016  Rodrig THAIN (F) Xavier SIMEON (B) Blake WHARTON (USA)
2014  Romain FEBVRE (F) Jeremy VAN HOREBEEK (B) Cédric MELOTTE (B)
2012  Romain FEBVRE (F) Michael PICHON (F) Xavier BOOG (F)
2011  Romain FEBVRE (F) Cédric MELOTTE (B) Sven BREUGELMANS (B)
2010  Michael PICHON (F) Andrea BARTOLINI (I) Joshua COPPINS (NZ)
2009  Michael PICHON (F) Andrea BARTOLINI (I) Jeff WARD (USA)
2008  Michael PICHON (F) Frédéric BOLLEY (F) Stefan EVERTS (B)
2007  Michael PICHON (F) Micky DYMOND (USA) Joshua COPPINS (NZ)
2006  Stéphane CHAMBON (F) Stefan EVERTS (B) Andrea BARTOLINI (I)
2005  Stéphane CHAMBON (F) Yves DEMARIA (F) Didier JADOUL (B)
2004  Stéphane CHAMBON (F) Andrea BARTOLINI (I) Yves DEMARIA (F)
2003  Stefan EVERTS (B) Stéphane CHAMBON (F) Frédéric BOLLEY (F)
2001  Stéphane CHAMBON (F) Frédéric BOLLEY (F) Joël SMETS (B)
2002  Stéphane CHAMBON (F) Sébastien LE GRELLE (B) Stefan EVERTS (B)

Meer resultaten

Track Map